...

Gusturi din Tara Chioarului

In aceasta toamna s-a desfasurat la Casa Olarului din Baia Sprie un eveniment gastronomic deosebit (Gusturi din Tara Chioarului), care a dorit sa realizeze un melanj intre o serie de elemente specifice spatiului maramuresean si anume bucataria traditionala si arta autohtona.

Pe parte de gastronomie s-au preparat o serie de bucate traditionale ce aminteau de gustul copilariei si aici putem aminti plăcintă împăturată cu verdeata coapta pe plita, tigaie de legume de sezon, lapte acru de bivoliță, coc de mălai, afumături, sarmale cu păsat și semințe de dovleac, limonadă cu busuioc. Alte bucate alese au fost  deserturi precum ciurigaii sau prajitura cu dovleac sau ludău, cum mai este cunoscut in Maramures.

De asemenea, s-au servit bauturi traditionale precum horinca de Maramures sau vin de casa.

Latura artistica a fost reprezentata de cantece si doine din Maramures, sub interpretarea solistei de muzica populara Mariuca Verdes Nemes dar si de cantece folk sub bagheta magica a inegalabilului Mircea Baniciu.

Poate singurul element mai putin placut a fost constituit de vremea rece de afara, insa acest aspect nu a reprezentat un impediment care sa atenteze la buna-dispozitie a participantilor.

La lasarea serii, oamenii s-au adunat in jurul unui foc de tabara pentru a se incalzi si a savura muzica buna alaturi de un pahar de vin fiert. Tot la adapostul focului de tabara s-au spus diverse povesti despre legenda lui Pintea Haiducul.

Toti participantii, s-au simtit minunat si au primit din partea casei un suvenir reprezentiv sub forma unui blid dacic. Aceste lucrari de olarit au fost realizate de catre mesterul poluar Daniel Les, originar din localitatea Tulghies, sat ce apartine din punct de vedere etno-grafic de Tara Chioarului.

De altfel toate cele patru zone etno-geografice ale Maramuresului  au fost reprezentate cu cinste la acest eveniment deosebit care a dorit sa evoce gusturi din Tara Chioarului, Tara Maramuresului voievodal, Tara Codrului si nu in ultimul rand Tara Lapusului, gusturile autentice ale bucatelor traditionale maramuresene.

Sursa foto: Fotomotica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.