Arte si mestesuguri populare din Maramures

Arte si mestesuguri populare din Maramures

Atunci cand ne gandim la arte si mestesuguri populare din Maramures, cel mai adesea ne vin in minte bisericile din lemn, portile maramuresene, crucile si sculpturile in lemn. Probabil tocmai de aceea aceasta regiune este una dintre cele mai cunoscute si populare zone etno-geografice ale Romaniei.

Bogat in arta, cultura si traditii, Maramuresul a reusit de-a lungul vremii sa-si conserve imensul patrimoniu datorita valorii oamenilor care au inteles ca sunt responsabili de transmiterea de la o generatie la alta a identitatii acestui colt de rai.

Binecuvantat cu vaste suprafete acoperite de paduri din diverse specii de arbori, Maramuresul a oferit mereu din abundenta sa locuitorilor acestui taram magic, acestia din urma aratandu-și recunostinta sub forma de arta. Daca ar fi sa dam doar cateva nume ale unor mesteri populari sau sculptori celebri care au dus renumele Maramuresului la nivel mondial ii putem aminti pe Stan Ioan Pătraș creatorul celebrelor cruci din lemn regasite in cimitirul vesel din Sapanta sau Gheza Vida celebrul sculptor originar din Baia Mare ale carui opere le putem admira in Baia Mare, Carei, sau Moisei.

Pictura cunoaste o indelungata traditie in Maramures, de la picturile crucilor si bisericilor din lemn, pana la lucrarile reprezentantilor scolii baimarene. De altfel Colonia Pictorilor din Baia Mare, recent restaurata gazduieste opere de o certa valoare artitica , aceasta reprezentand de-a lungul vremii o veritabila pepiniera de talente.

Arta olaritului are puternice radacini in Maramures. Centre de ceramica regasim si azi la Sacel, Baia Sprie si nu numai.

Ceramica de la Săcel se deosebeşte de celelalte centre de ceramică din Maramureş prin faptul că ceramica produsă aici este arsă la roşu şi decorată prin două tehnici: lustruire şi pictare.

Alte tipuri de ceramică sunt ceramica smalțuită ornamentată cu cornul de la Vama, ceramica ornamentată cu cornul și pensula de la Vama și Lapus, ceramica grafitată din Vama și Valea Izei și ceramica decorată cu pensula din Baia Sprie și Baia Mare.

Elemente ale olaritului regasim si pe diverse recipiente folosite pentru depozitarea bauturilor sau diverselor produse traditionale.

Unul dintre cei mai cunoscuti mesteri olari din Romania si nu numai, este Daniel Les. Originar din Tulghies, acesta detine un frumos centru de olarit in Baia Sprie ce ofera si spatii de cazare pentru persoanele ce doresc sa descopere frumusetile Maramuresului sau sa invete arta olaritului.

Prelucrarea lanii si a pieii ocupa un loc aparte in randul mestesugurilor maramuresene. Atunci cand vedem un morosan sau o morosanca, ii recunoastem instant dupa portul popular compus din elemente create din lana de oaie.

Procesul de realizare a ghemului de lana este minutios, de la tunderea oilor si pana ce acesta ajunge in razboiul de tesut, insa roadele muncii asidue sunt insotite de veritabile creatii vestimentare precum traiste, țoale, căputuri, cioareci, sumane, peretare, învălitori, dar mai ales, zadiile, realizate din lână vopsită, unele dintre părțile componente ale portului tradițional.

Sa nu uitam nici opincile realizate din piele de vita sau porc si clopul de morosan creat din paie de grau sau canepa, ce completeaza portul maramuresan.

În satele Buciumi, Sârbi şi Budeşti, pe Valea Cosăului, mai pot fi găsiţi ultimii clopari din Maramureş, dar şi cele mai spectaculoase instalaţii ţărăneşti din lemn (vâltori, pive, mori, horincii).

Din fericire inca acest tezaur inestimabil format din arte si mestesuguri populare din Maramures este inca bine pastrat, comunitatile locale purtand cu mandrie straiele populare, indeosebi atunci cand sunt praznice religioase precum Craciunul, Pastile si nu numai.

Cu o asemenea zestre, nu e de mirare ca personalitati precum Kosei Miya, Peter Hurley sau insusi regele Charles al-III-lea, au ajuns sa iubeasca Maramuresul, datorita in primul rand al oamenilor dar si a artei, traditiilor si culturii create de catre acestia.

Sursa foto: Fotomotica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *